Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Novosti

Pokrenuto Europsko vijeće za inovacije (EIC) i objavljen radni program za 2021.

Pokrenuto Europsko vijeće za inovacije (EIC) i objavljen radni program za 2021.
22.03.2021.

Europska komisija pokrenula je Europsko vijeće za inovacije (EIC) s ciljem poticanja revolucionarnih inovacija. Proračun EIC-a za razdoblje 2021. – 2027. iznosi više od deset milijardi eura.

EIC, koji se temelji na rezultatima uspješnog pilot-programa u okviru Obzora Europa, nije novost samo tog programa, nego je i jedinstvena novost u svijetu: obuhvaća aktivnosti istraživanja novih tehnologija, program akceleratora i namjenski fond vlasničkog kapitala – Fond Europskog vijeća za inovacije – kojima se potiče razvoj inovativnih novoosnovanih i malih i srednjih poduzeća (MSP-ova). Oko tri milijarde eura proračuna EIC-a bit će dodijeljeno Fondu EIC-a.

Objavljen je i prvi radni program EIC-a (dostupan ovdje) na temelju kojeg se u 2021. otvaraju mogućnosti financiranja u iznosu većem od 1,5 milijardi eura. 

Istovremeno su otvoreni natječaji za Nagradu EU-a za inovatorice i Nagrade za europsku prijestolnicu inovacija. Nagrada EU-a za inovatorice je priznanje najdarovitijim poduzetnicama iz cijelog EU-a i zemalja pridruženih programu Obzor Europa, koje su osnovale uspješna poduzeća i uvele svoje inovacije na tržište. Prijave su otvorene do 30. lipnja 2021, a više informacija dostupno je ovdjeNagradama za europsku prijestolnicu inovacija (iCapital) prepoznaje se uloga gradova u oblikovanju lokalnog inovacijskog ekosustava i promicanju revolucionarnih inovacija. Ove je godine nagradom obuhvaćena i nova kategorija europskih gradova s rastućim inovacijama (The European Rising Innovative City), koji imaju više od 50 000 i manje od 250 000 stanovnika. Prijave su otvorene do 15. srpnja 2021., a više informacija dostupno je ovdje.

Novosti

Povezane novosti

Nacionalni informativni dan programa Obzor Europa za područje Sigurnosti i Radionica Obzor Europa: od ideje do projektnog prijedloga, 20. lipnja 2024.
06.lip.2024.

Nacionalni informativni dan programa Obzor Europa za područje Sigurnosti i...

Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih organiziraju Nacionalni informativni dan programa...
Više
Webinari o novim natječajima za misije EU-a programa Obzor Europa u 2024. - od 10. do 19. 6.
03.lip.2024.

Webinari o novim natječajima za misije EU-a programa Obzor Europa u 2024. -...

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih i Agencija za mobilnost i programe Europske unije organiziraju od 10. do 19. lipnja 2024. ciklus kratkih...
Više
Nacionalni informativni dan MSCA Doktorske mreže, 13. lipnja 2024.
29.svi.2024.

Nacionalni informativni dan MSCA Doktorske mreže, 13. lipnja 2024.

Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju nadolazećeg natječaja djelovanja Marie Skłodowska – Curie za doktorske mreže, s ciljem...
Više