Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Europska poduzetnička mreža

Europska poduzetnička mreža

Europska poduzetnička mreža (engl. Enterprise Europe Network) pruža potporu i savjete gospodarstvenicima diljem Europe te im pomaže maksimalno iskoristiti mogućnosti Europske unije i jedinstvenog europskog tržišta. Usluge mreže EEN-a specifično su osmišljene za male i srednje poduzetnike (MSP), ali su dostupne i poslovnim institucijama, istraživačkim centrima te sveučilištima u cijeloj Europi. Europska poduzetnička mreža sastavljena je od gotovo 600 partnerskih organizacija i institucija (komore, agencije, instituti...), a pruža odlične kontakte i poveznice u više od 60 država i 92 konzorcija: EU27, Norveška, Island, zemlje kandidatkinje (Crna Gora, Srbija, Turska, Makedonija), Švicarska, treće zemlje (Armenija, Čile, Rusija) te povezuje preko 4000 eksperata s područja poduzetništva, inovacija i transfera tehnologije s ciljem promidžbe konkurentnosti i inovacija na lokalnoj i europskoj razini pa i šire.

Hrvatski konzorcij EEN-a ima šest partnerskih institucija koje poduzetnici mogu kontaktirati.

Hrvatski konzorcij - enterprise europe network

Usluge EEN-a:

Razvoj inovativnih potencijala - Europska poduzetnička mreža nudi usluge savjetovanja za razvoj inovativnih potencijala prema IMP3rove metodologiji (IMProve Innovation Management Performance of SMEs with sustainable IMPact). Više o usluzi i prijavnica za IMPROVE nalazi se na web stranici EEN-a.

Upravljanje intelektualnim vlasništvom - sve upite oko pripreme ili prava na autorsko pravo, patent, žig, industrijski dizajn, oznaku zemljopisnog podrijetla ili topografiju poluvodičkih proizvoda poduzetnici mogu uputiti EEN IP Helpdesk ambasadorima

Izvori financiranja - poduzetnike koji trebaju pomoć pri pronalasku aktualnih i dostupnih izvora financiranja upućujemo na pretragu otvorenih natječaja ESI fondova, ali i na programe EUREKA, Eurostars, Blight, EIC Accelerator (bivši SME instrument) te sve sektorske programe EIT-a koji imaju hubove i u Hrvatskoj.

Međunarodna suradnja - jedan od glavnih alata EEN-a je velika međunarodna baza profila u kojoj poduzetnici i istraživači mogu tražiti ili ponuditi svoju uslugu, tehnologiju, dobavljača, distributera, ali i naći partnera za istraživačko-razvojne projekte, odnosno za prijavu na EU projekte u kojima se traže međunarodni partneri.

Još jedan produktivan način na koji je mreža EEN-a povezana diljem svijeta i na koji povezuje poduzetnike su sektorske grupe u kojima su članovi predstavnici svake zemlje pa tako i Hrvatska ima po jednog predstavnika u gotovo svim sektorskim grupama. 

Transfer tehnologije - tim stručnjaka EEN-a pruža usluge podrške pronalaženja stranih partnera za transfer tehnologije u svim fazama od procjene inovativnog potencijala do sklapanja ugovora s inozemnim partnerom.   

Internacionalizacija poslovanja - osim baze profila gdje se mogu naći i ostale poslovne ponude/potražnje, sve navedeno može se tražiti i putem unaprijed dogovorenih online ili uživo sastanaka. Izvrsna prilika za brzo i direktno upoznavanje potencijalnih partnera su B2B događanja na kojima se uživo ili online susreću potencijalni partneri.

Jedinstveno tržište EU-a – stručnjaci EEN-a također daju osnovne savjete potrebne poduzetnicima da djeluju na jedinstvenom tržištu EU-a. Riječ je o savjetodavnim uslugama za prekograničnu isporuku robe, CE označavanje, REACH uredbu i standardizaciju, usluge slanja radnika u drugu zemlju, javnu nabavu, PDV i druge porezne teme te e-trgovinu, digitalizaciju i ugovorna prava.

Access2market - Europska komisija je pokrenula mrežni portal Access2Markets kako bi malim i srednje velikim poduzećima pomogla u obavljanju trgovinskih aktivnosti izvan granica EU-a. Novi portal odgovor je na zahtjeve dionika da se bolje objasne trgovinski sporazumi i pomogne poduzećima kako bi osigurala da njihovi proizvodi ostvaruju pravo na carinske popuste. Tim EEN-a u svim takvim inicijativama EK-u pomaže u promociji i usmjeravanju poduzetnika na postojeće alate internacionalizacije.