Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Novosti

Island i Norveška pridružene programu Obzor Europa

Island i Norveška pridružene programu Obzor Europa
07.10.2021.

Island i Norveška 24. kolovoza 2021. godine formalno su se pridružile programu Obzor Europa što subjektima iz navedenih zemalja omogućuje sudjelovanje u europskom programu za istraživanje i inovacije Obzor Europa pod istim uvjetima kao i subjektima iz država članica Europske unije.

Obje zemlje imaju dugu povijest pridruživanja Okvirnim programima Europske unije za istraživanje i inovacije te bilježe izvrsne rezultate u prethodnom okvirnom programu Obzor 2020. tijekom čijeg su trajanja pokazale inovacijsko vodstvo i izvrsnost u područjima kao što su energetika, okoliš, sigurnost hrane, zdravlje i digitalne tehnologije.

Ovo je prilika za nastavak i produbljivanje međunarodne suradnje u znanosti, istraživanju i inovacijama uz postavljanje naglaska na zajedničke prioritete: zelenu i digitalnu tranziciju, javno zdravstvo te omogućavanje europske konkurentnost na globalnoj razini. Zajednički napori nastojat će riješiti ekološke probleme na Arktiku, razviti tehnologije hvatanja vodika i ugljika, potaknuti inovacije na temelju prikupljanja podataka i sl. Pridruživanje u ovako ranoj fazi programa Obzor Europa omogućuje Islandu i Norveškoj uključivanje i u Europska partnerstva.

Novosti

Povezane novosti

Nacionalni informativni dan programa Obzor Europa za područje Sigurnosti i Radionica Obzor Europa: od ideje do projektnog prijedloga, 20. lipnja 2024.
06.lip.2024.

Nacionalni informativni dan programa Obzor Europa za područje Sigurnosti i...

Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih organiziraju Nacionalni informativni dan programa...
Više
Webinari o novim natječajima za misije EU-a programa Obzor Europa u 2024. - od 10. do 19. 6.
03.lip.2024.

Webinari o novim natječajima za misije EU-a programa Obzor Europa u 2024. -...

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih i Agencija za mobilnost i programe Europske unije organiziraju od 10. do 19. lipnja 2024. ciklus kratkih...
Više
Godišnje izvješće o aktivnostima istraživanja i tehnološkog razvoja Europske unije te praćenju programa Obzor Europa i Obzor 2020. u 2023.
14.lip.2024.

Godišnje izvješće o aktivnostima istraživanja i tehnološkog razvoja Europske...

Europska komisija je usvojila "Godišnje izvješće o aktivnostima istraživanja i tehnološkog razvoja Europske unije te praćenju programa Obzor Europa i...
Više