Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Novosti

Konferencija o budućnosti Europe: Neka se vaš glas čuje

Konferencija o budućnosti Europe: Neka se vaš glas čuje
23.04.2021.

Izvršni odbor konferencije o budućnosti Europe, koji čine predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije, pokrenuo je višejezičnu digitalnu platformu za Konferenciju o budućnosti Europe te poziva sve građane Unije na sudjelovanje u oblikovanju vlastite budućnosti i budućnosti Europe kao cjeline.

Platforma pokrenuta 19. travnja višejezično je središte Konferencije o budućnosti Europe i omogućuje ljudima da se uključe i predlože promjene u EU-u. Europljani također mogu vidjeti što drugi predlažu, komentirati i podržati ideje. Institucije EU-a obvezale su se slušati što ljudi govore i uzeti u obzir njihove preporuke. Zaključci s Konferencije trebali bi se donijeti do proljeća 2022. i biti predstavljeni na plenarnoj sjednici Konferencije na kojoj će se okupiti građani, predstavnici institucija EU-a i nacionalni parlamenti.

Više o samoj platformi

Digitalna platforma u potpunosti je interaktivna i višejezična: korisnici mogu surađivati i raspravljati o svojim prijedlozima sa sugrađanima iz svih država članica na 24 službena jezika EU-a. Građane iz svih segmenata društva potiče se da u što većem broju pridonesu oblikovanju vlastite budućnosti putem platforme, ali i da je promiču na društvenim mrežama pod oznakom #BudućnostJeVaša.

Na platformi je zajamčena potpuna transparentnost, što je i jedno od glavnih načela Konferencije, jer će se svi komentari i ishodi događanja prikupljati, analizirati, pratiti i javno objavljivati. Glavne ideje i preporuke s platforme iskoristit će se kao teme za europske panele građana i plenarne sastanke, na kojima će se o njima raspravljati radi donošenja zaključaka Konferencije.

Platforma je ustrojena oko ključnih tema: klimatske promjene i okoliš; zdravstvo; snažnije i pravednije gospodarstvo; socijalna pravda i radna mjesta; EU u svijetu; vrijednosti i prava, vladavina prava, sigurnost; digitalna transformacija; europska demokracija; migracije; te obrazovanje, kultura, mladi i sport. Osim toga, postoji i „slobodni prostor” za međusektorske i druge teme („Ostale ideje”) jer građani, u potpunosti u skladu s pristupom „odozdo prema gore”, mogu slobodno otvarati sve teme koje su im važne. Na platformi su navedene i informacije o strukturi i radu konferencije. Otvorena je svim građanima Unije te institucijama i tijelima EU-a, nacionalnim parlamentima, tijelima nacionalne i lokalne vlasti te organizacijama civilnog društva. Na platformi će se u potpunosti poštovati privatnost korisnika i pravila EU-a o zaštiti podataka.

Konferenciji o budućnosti Europe može se pristupiti ovdje, a službeno pokretanje Konferencije obilježit će se 9. svibnja, na Dan Europe.

Pridružite se raspravi na društvenim medijima o konferenciji s hashtagom #BuducnostJeVasa.

 

Novosti

Povezane novosti

European Research and Innovation Days, 23. i 24. lipnja 2021.
10.svi.2021.

European Research and Innovation Days, 23. i 24. lipnja 2021.

European Research and Innovation Days vodeći je godišnji događaj Europske komisije koji okuplja kreatore politike, istraživače, poduzetnike i...
Više
Održana je radionica 'A new flagship initiative – Hubs for Circularity (H4C)'
07.svi.2021.

Održana je radionica 'A new flagship initiative – Hubs for Circularity (H4C)'

Hubs for Circularity (H4C) je instrument za unaprjeđenje istraživanja i inovacija u europskom industrijskom sektoru. Cilj H4C-a je postizanje klimatske...
Više
Webinar Europske komisije o Funding and Tenders portalu za početnike
05.svi.2021.

Webinar Europske komisije o Funding and Tenders portalu za početnike

Europska komisija organizira webinar na temu The Funding & Tenders Portal for beginners 27. svibnja 2021. Webinar će se moći pratiti putem YouTubea...
Više