Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Novosti

Prva godišnja konferencija programa Obzor Europa održana na temu razvoja mreže znanstvenih menadžera

Prva godišnja konferencija programa Obzor Europa održana na temu razvoja mreže znanstvenih menadžera
16.06.2023.

Godišnja konferencija programa Obzor Europa „Razvoj mreže znanstvenih menadžera“ održana je 15. lipnja 2023. u hotelu Academia u Zagrebu u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Obzor Europa je Okvirni program Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje od 2021. do 2027. godine i jedan je od ključnih instrumenata Unije za jačanje Europskog istraživačkog prostora, osnaživanje europske konkurentnosti, usmjeravanje i ubrzavanje digitalne i zelene tranzicije, europskog oporavka, pripravnosti i otpornosti.

Prva godišnja nacionalna konferencija Programa namijenjena je znanstvenim menadžerima prvenstveno na visokim učilištima i znanstvenim institutima uključenima u razvoj i provedbu projekata financiranih instrumentima Europske unije, ali i svima zainteresiranima za ovu temu. Sudionicima konferencije predstavljene su mogućnosti za znanstvene menadžere na nacionalnoj razini i u programu Obzor Europa; te nacionalna potporna struktura za znanstvene menadžere. Također su prikazane aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja i zbivanja na razini EU koja su relevantna za rad znanstvenih menadžera. Sudionici su se imali priliku informirati o inicijativama, projektima i natječajima usmjerenima na jačanje kapaciteta znanstvenih menadžera te im je omogućena razmjena iskustava i dobre prakse.

„U okviru Europske unije se za zajednicu znanstvenih menadžera događa svojevrsna prekretnica. S punim pravom mogu reći da Europska unija ulazi u zlatno doba za znanstvene menadžere! Znanstveni menadžeri imaju dvojaku ulogu – djeluju kao potencijalni prijavitelji projekata i korisnici te kao stručno osoblje koje podupire provedbu projekata programa Obzor Europa - nadamo se da ćemo organizacijom ove ali i budućih godišnjih konferencija pridonijeti aktivnijem i uspješnijem sudjelovanju hrvatske znanstvene zajednice i svih ostalih prihvatljivih prijavitelja iz Republike Hrvatske u programu!“, rekla je mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU.

Strateško upravljanje programom Obzor Europa na nacionalnoj razini zadaća je Ministarstva znanosti i obrazovanja, a potencijalne prijavitelje i korisnike Obzora Europa o mogućnostima unutar programa savjetuju i informiraju nacionalne osobe za kontakt. Pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije djeluje 11 od ukupno 22 nacionalne osobe za kontakt, koje su također znanstveni menadžeri. Njihova je primarna uloga informiranje i savjetovanje prijavitelja na natječaje unutar Programa, te pružanje podrške korisnicima tijekom projektnog ciklusa.

„Jedan od ciljeva aktualnih reformi sustava znanosti i visokog obrazovanja jest jačanje naših znanstvenih organizacija za provedbu kompleksnih projekata. Kroz transformaciju znanosti prema gospodarstvu i prema većoj konkurentnosti i inovativnosti možemo poboljšati razvojni potencijal Republike Hrvatske“, poručio je dr.sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Trenutno je u okviru programa Obzor Europa potpisano i financirano 158 projekata u kojima sudjeluju tvrtke i organizacije iz Hrvatske u vrijednosti 47,6 milijuna eura.

Današnji događaj održan je u godini u kojoj Republika Hrvatska obilježava 10 godina od punopravnog pristupanja Europskoj uniji. Pridruživanje obitelji europskih zemalja u okviru Unije donijelo je Republici Hrvatskoj brojne mogućnosti: ravnopravno sudjelovanje javnih institucija, poslovnih subjekata i drugih organizacija na jedinstvenome europskom tržištu te njihov punopravni i otvoren pristup europskim programima te brojnim drugim europskim instrumentima i inicijativama.

Prezentacije s konferencije se mogu preuzeti na poveznici.

 

Novosti

Povezane novosti

Obzor Europa Informativni dan u organizaciji Europske komisije - Radni program WIDERA-e za razdoblje 2023.-2025. - 22. travnja 2024.
21.velj.2024.

Obzor Europa Informativni dan u organizaciji Europske komisije - Radni...

Obavještavamo vas o nadolazećem virtualnom informativnom danu Europske komisije s temom "Radni program WIDERA-e za razdoblje...
Više
Virtualna radionica - Excellence Hubs: MED Regions and Southeastern Europe
14.velj.2024.

Virtualna radionica - Excellence Hubs: MED Regions and Southeastern Europe

U suorganizaciji Metacities, projekta NCP_WIDERA.NET, PRAXI iz Grčke, fct iz Portugala, Research & Innovation Fundation s Cipra,...
Više
Research and Innovation Week
13.velj.2024.

Research and Innovation Week

Europska komisija otvorila je registraciju za događanje posvećeno istraživanju i inovacijama - Research and Innovation Week - koje će se održati od 18....
Više