Pristupačnost
Pristupačnosti
loading

Novosti

Zajednica za europsko istraživanje i inovacije u području sigurnosti (CERIS)

Zajednica za europsko istraživanje i inovacije u području sigurnosti (CERIS)
12.12.2023.

S ciljem olakšavanja suradnje između istraživačke zajednice u području sigurnosti i korisnika istraživačkih rezultata Europska je komisija 2014. godine osnovala Zajednicu korisnika za sigurna, pouzdana i otporna društva (CoU). Zajednica je okupila oko 1500 registriranih dionika (kreatore politika, krajnje korisnike, akademsku zajednicu, industriju i civilno društvo) te redovito održavala tematske događaje s istraživačkom zajednicom u području sigurnosti. Sada pod nazivom Zajednica za europsko istraživanje i inovacije u području sigurnosti (CERIS) ova platforma nastavlja i proširuje rad CoU-a u skladu s razvojem programa Obzor Europa između 2021. - 2027.

Ciljevi CERIS-a su:

  • analizirati identificirane potrebe i nedostatke u odgovarajućim područjima
  • identificirati dostupna rješenja za rješavanje nedostataka
  • pretvoriti nedostatke i potencijalna rješenja u istraživačke potrebe
  • identificirati mogućnosti financiranja i sinergija između različitih financijskih instrumenata
  • identificirati potrebe za standardizacijom u području istraživanja
  • uključiti stavove građana.

Zajednica se sastoji od četiri podgrupe koje su povezane uz sljedeća tematska područja istraživanja u području sigurnosti:

  • borba protiv kriminala i terorizma, uključujući zaštitu kritične infrastrukture (FCT)
  • upravljanje rizicima od katastrofe (DRS)
  • upravljanje granicama (BM)
  • jačanje istraživanja i inovacija u području sigurnosti (SSRI).

Ciljane tematske radionice bit će otvorene za istraživačku zajednicu u području sigurnosti. Njima će predsjedavati predstavnici Europske komisije, a pokrivat će ključne značajke klastera Civilna sigurnost za društvo.

Glavne aktivnosti sastojat će se od okupljanja aktera aktivnih u različitim tematskim područjima radi razmjene informacija o razvoju politika, istraživanja, industrije, praktičara i civilnog društva. Oni će omogućiti prikupljanje informacija iz različitih izvora uključujući projekte koje financira EU. To će za Komisiju predstavljati važan izvor informacija za pripremu CERIS-ovih izvješća (CERIS State-of-the-art and Emerging Trends Reports). Ta će se izvješća koristiti i kao višenamjenski referentni dokumenti.

Tematske podgrupe sastaju se nekoliko puta godišnje, a stručna skupina se sastaje jednom godišnje kako bi analizirala i usuglasila rezultate rasprava u podgrupama te opisala budući smjer svog rada u godišnjem izvješću CERIS-a.

Stručna skupina sastoji se od 65 članova s mandatima u trajanju od 3 godine (mandati se mogu obnoviti). Od članova grupe traži se aktivno sudjelovanje na sastancima, doprinosi diskusijama, pripremanje materijala za sastanke, proučavanje i komentiranje dokumenata i tema koje su predmet rasprave i sl.

Više o Zajednici za europsko istraživanje i inovacije u području sigurnosti (CERIS) možete pronaći na mrežnoj stranici Europske komisije.

Novosti

Povezane novosti

Otvoreno Europsko natjecanje u društvenim inovacijama (EUSIC) za 2024. godinu
24.tra.2024.

Otvoreno Europsko natjecanje u društvenim inovacijama (EUSIC) za 2024. godinu

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Iliana Ivanova pokrenula je Europsko natjecanje u društvenim inovacijama (EUSIC) za...
Više
Objavljen novi poziv za područje Klastera 2 – Kultura, kreativnost i uključivo društvo u 2024.
23.tra.2024.

Objavljen novi poziv za područje Klastera 2 – Kultura, kreativnost i...

Europska komisija usvojila je 17. travnja 2024. izmjene radnih programa Obzora Europa, čime je u radni program za područje Klastera 2. – Kultura,...
Više
OSCARS online sesije „Pitaj me bilo što“
24.tra.2024.

OSCARS online sesije „Pitaj me bilo što“

OSCARS prvi otvoreni poziv za projekte otvorene znanosti je trenutno otvoren za prijave s rokom 15. svibnja ove godine. Kako bi dodatno pojasnili...
Više